(…)a magánkiadásnak a legkegyetlenebb vállfajáról szólnék(…)

– interjú Benyák Zoltánnal, többek közt a Requiem szerzőjével.

A kép Benyák Zoltán tulajdona.

Domokos Dominika: Mióta foglalkozol írással?

Benyák Zoltán: – 1997 óta. Az jó hosszú idő. Kezdetben főleg novellákkal kufárkodtam a Solaria internetes magazinnál, majd az Újgalaxis oldalain. 2007 kellett pácolódnom, hogy regényméretűvé növekedjek. A kezdeti kornak is megvolt a maga szépsége, sokszor pályáztam írásaimmal magazinoknál, és olykor nyertem is.

D. Dominika: Mely könyvvel mész ki a Könyvhétre? 

Benyák Zoltán: – A Requiem című misztikus trilógiám első kötete az Egy különös hajnal emlékezete érkezett a tavalyi könyvhétre, és máris itt a második, az Egy forrongó nyár emlékezete. Az eddigi legnagyobb szabású munkám, ami remélem idén teljesen beérik és a harmadik kötet is kijön.

D. Dominika: Mi a történeted üzenete/tanulsága?

Benyák Zoltán: – Talán az, hogy miként múlik el egy korszak, és hogyan születik egy új. Szerintem a jövő formálása a mi kezünkben is van.

D. Dominika: Melyik karaktered a közkedvelt?

Benyák Zoltán: – Pestis Doktor egyértelműen. Különös fickó. Újságkivágásokból készült maszkot visel, és mindenféle kemikáliákat fogyaszt, hogy elmeépségét megőrizze. A maszkot én is megépítettem otthon, és a tavalyi könyvhéten riogattam vele az olvasókat. Nagy sikerrel. 😊

D. Dominika: Mikor és hol dedikálsz a könyvhéten?

Benyák Zoltán:

– A Fumax standjánál, előreláthatólag szombaton. A pontos időpontért figyeljétek a facebookon Benyák Zoltán író oldalát.

D. Dominika: Ha jössz a Könyvhét után a vitaestünkre, mely kérdéskör kifejtésére leszel a legkíváncsibb?

Nem biztos, hogy ott tudok lenni, de nekem a magánkiadás különböző oldalai melletti érvelésnél lennének gondolataim.

D. Dominika: Elöljáróban mit fűznél hozzá?

Ha nem tudok ott lenni, akkor elmondom itt. Azzal kezdeném, hogy a magánkiadásnak a legkegyetlenebb vállfajáról szólnék, amikor is mindent az írónak kell csinálni. Én három kötetet hoztam a világra így. Nemcsak megírtam, de fogadtam szerkesztőt korrektort is. Magam csináltam a komplett tördelést, de előtte egy kisebb összegért elvégeztem egy tanfolyamot hozzá, én kértem az ISBN számot, én terveztem a borító minden milliméterét. Túlóráztam, hogy meglegyen a nyomdaköltség, és voila meglett a könyv. Háromszor egymás után. Pénzt nem csináltam vele, de fogcsikorgatva nullszaldót az évek alatt. Talán. Viszont… és most jön a lényeg. Én életemben nem tanultam még annyit a könyvkészítésről, mint azokban az időkben. Egy rakás apró trükköt, fogást, hogyant és mikéntet. Ez a tudás mára nélkülözhetetlen kincs lett a fejemben.

Benyák Zoltán média:

https://www.facebook.com/benyakzoltan

https://www.instagram.com/benyakzoltan

https://moly.hu/alkotok/benyak-zoltan

Benyák Zoltán – író

http://benyakzoltan.com/

https://benyakzoltan.blog.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/Beny%C3%A1k_Zolt%C3%A1n

/Szerkesztette: Domokos Dominika/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük