Arc a név mögött

Sok nagy és megismételhetetlen költőnk és írónk nevével először az irodalom tankönyvek oldalán találkozunk. A legtöbben úgy emlékeznek vissza rájuk, hogy “igen, Adyt húztam az érettségin…” A száraznak ható, tényszerű életszakaszok között azonban könnyedén elveszik az az igencsak érdekes tény, hogy például Ady Endre hosszú ideig élt együtt egyfajta “édes hármasban” Lédával és annak férjével, Diósy Ödönnel. 

A nőfaló Adyval ellentétben Móra Ferenc szerelmi kapcsolatairól már sokkal kevesebb szó esik. Neves írónk sok éve élt boldogtalan házasságban, amikor találkozott Kalmár Ilonával, aki már ekkor jegyben járt. Szerelmük egészen az író haláláig kitartott, azonban a mai napig az a mondás járja, hogy Móra abba a ténybe halt bele, hogy Ilona nem lehetett egészen az övé. 

Lánglelkű költőnkről, Petőfiről nem sokan tudják, hogy már öt éves korától iskolába járt, nagy Shakespeare rajongó volt, és hogy őszinte véleményt kérhessen verseiről, Pönögei Kis Pálként mutatkozott be Vörösmarty Mihálynak. 

A huszadik század magyar költészetének és esszé irodalmának nagyasszonyaként ismert Nemes Nemes Nagy Ágnesről például sokáig az a hír járta, hogy már tizennyolc éves korában eldöntötte,

hogy ő bizony költő akar lenni,

verseit viszont nem tartotta elég jónak ahhoz, hogy a Nyugathoz is eljuttassa.. Mindemellett több ízben képviselte Magyarország irodalmát külföldi felolvasó esteken és nemzetközi írótalálkozókon. 

Arany János viszont nem igazán akart költő lenni. Miután otthagyta az iskolát, a festés és a szobrászat rejtelmeiben tervezett mélyebben elmerülni. Kipróbálta magát színészként és zenészként is. Ha most élne, talán még nagyobb rajongótábora lenne, ugyanis nem csak verset írt, de fordított, és még gitározni és zongorázni is tudott. Irodalmunk egyik legmerészebb alakítójaként van számontartva, sok erotikus tartalmú költeménye sosem látott napvilágot.

/Szerző: Filotás Karina (FISZ Tag)/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük