“Az emberek nem veszik észre, hány ponton irodalom az életük!”

Ha hétfő, akkor bizony Enter Bar, és Polcrafel Vitaest

2024. május 13-a volt az az este, amikor három generáció ült egy asztalhoz azzal a közös céllal, hogy alámerüljenek a magyar érettségi, általános műveltség, valamint az irodalom múltjának, jelenének és jövőjének kérdéskörébe. A vitaest kezdeti pontjain kirajzolódni látszott, hogy a beszélgetés merőben más vizekre fog evezni, mint azt az ember várta.

A képet Besenyei Lili (LUNA) készítette.

Magasröptű, mégis mély nyomokat hagyó eszmecserék és kijelentések ültek le vendégeink vállára az est folyamán. Szó esett többek között az idei és az elmúlt évek magyar érettségi feladatairól, körbejártuk azt, hogy vajon milyen lehetőségei vannak a jelen generációknak a fennálló oktatási rendszerben, de nem maradt el a zene és műértés kapcsolata sem.

A képet Besenyei Lili (LUNA) készített (balra: Szolláth Mihály, jobbra: Szegedi Bence (SZEGA))

A beszélgetőpartnerek között már elsőre kialakult egy közös, jól tapintható egyetértés. Érveik és gondolataik újabb és újabb irányokba vitték el a közönséget. Szolláth Mihály (tanár, lektor, író, műfordító) közel 40, katedránál töltött éveinek és Varga Vencel oktatói életpályájának tapasztalatai nagyon szép keretet adtak a beszélgetésnek, amit a PolcraFel Crew tagja, Szegedi Bence, Szega moderált.

A képet Besenyei Lili (LUNA) készítette (a képen Varga Vencel).

Az est további részében szó esett még az irodalom elsöprő erejéről, és arról is,  hogy az emberek nem is igazán veszik észre, hány ponton irodalom az életük. Egyéniségek, útkereső kortárs írók és költők belső indíttatása, valamint a mai irodalom határvonalai is tiszteletüket tették a társalgásokban. 

Az esemény után rengeteg pozitív visszacsatolást kaptunk, és tudtuk, hogy nincs megállás.

Ugyanis “az irodalom oxigén”. Mi pedig a PolcraFel csapataként igyekszünk a legtöbb ablakot és ajtót kinyitni!

/Szerző: Filotás Karina (FISZ Tag)

““Az emberek nem veszik észre, hány ponton irodalom az életük!”” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük