Egy álommal kezdődött

– Interjú Lione Stanislavval 

A PolcraFel csapataként meghívott sajtós szerepkörbe bújtunk a Ferencvárosi Művelődési Központban megrendezett Fantasy Expon. Ebből az alkalomból adódóan volt szerencsénk három igazán különleges fantasy világ megalkotójával és írójával beszélgetni. 

A kép készítője: Szegedi Bence (PolcraFel Média), a képen Filotás Karina (balra) és Lione Stanislav (jobbra).

Lione Stanislav, a Csillagom című romantikus fantasy regény írónőjével a könyv keletkezéséről és a jövőbeli tervekről is szót ejtettük. 

K: Első kérdésem az lenne Hozzád, hogyan indult a regény megalakulása, hogy kezdtél neki a folyamatnak?

Lione Stanislav: Hű, hát ez a regény egy álomból született. Reggel felébredtem egy konkrét történettel, és így kapaszkodtam belé, hogy el ne felejtsem, mire beérek a munkahelyemre. Aznap nem sokat sokat dolgoztam, az az igazság, mivel leírtam szinte egy egész szinopszist. Ez olyan nyolc-tíz évvel ezelőtt történt. Nagyon sokáig nem hittem el, hogy én ezt tényleg ki is fogom adni. 

K: Volt olyan író, akinek a munkássága inspirált vagy segített a folyamatban? 

Lione Stanislav: Engem Vavyan Fable inspirál nagyon, illetve Jodi Taylor. Mindketten egyszerre érintenek nagyon mély és humoros témákat, és én ezt nagyon szeretem. 

K: Ha kategóriáját nézzük, akkor a Csillagom egy romantikus fantasy, viszont van benne spirituális vonal is. Ez személyes érdeklődési kör vagy direkt a regény miatt kezdtél el ilyen irányba kutakodni? 

Lione Stanislav: Igazából, amikor én ezt elkezdtem írni, nem nagyon gondolkodtam kategóriákban. Megszületett a regény, és utána megpróbáltam “bepakolni” valamilyen helyre, hogy kiderüljön, hogy is lehet pozícionálni. Nem egyszerű, pont emiatt az összetettsége miatt, hogy most ez “csak” fantasy vagy “csak” spirituális. Egy kicsit réteg könyvnek mondanám. Sokaknak tetszik és ennek örülök. 

L: Volt esetleg olyan karakter, akit a való életből vettél, vagy olyan személy, aki inspirált? 

Lione Stanislav: Igazából utólag jöttem rá arra, hogy a főszereplő lány egyébként az egyik legjobb barátnőm. Ő is inspirált engem. 

K: Van egy konkrét üzenet, amit szerettél volna megfogalmazni az olvasóknak?

Lione Stanislav: Konkrét üzenet nem volt, talán benne van az, hogy érdemes felvállalnunk az életfeladatunkat. Valamilyen szempontból mindkét szereplőm menekül ez elől, és az a tanítás, hogy ezt fel kell vállalni, nincs menekvés. Emellett sok egyéb, kisebb tanítás is van benne. 

K: Az írói oldaladon említetted, hogy írsz és rendezel.  

Lione Stanislav: Ó, azt csak a fejemben! De igen, színjátszós voltam körülbelül tíz évig, és ez egyébként nagyon sokat segít az írásban. Az ember jobban el tudja képzelni a karaktereket. A dráma, dramaturgia tanulása nagyon sokat segít a karakterek, párbeszédek és szituációk megalkotásában. 

K: Van esetleg olyan rendező, akivel akár kooperálnál is, hogy majd ez a történet egyszer filmvászonra vagy színpadra kerüljön vagy jobb, ha így marad könyv formában? 

Lione Stanislav: Egyelőre így maradnék, a könyv formánál.

Habár a történet nem fogja elhagyni a könyv lapjait, az egyszer biztos, hogy a Csillagom egy olyan örökérvényű üzenetekkel bíró könnyed, olykor humoros, mégis megrázó mese szerelemről, összetartásról és felelősségvállalásról, amely minden olvasója előtt kitárja a kaput.

Az már csak rajtuk áll, hogy be mernek e lépni rajta. 

/Szerző: Filotás Karina (FISZ Tag)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük