Fagyban lelt borzalom

– Dan Simmons – tól a Terror

1845-ben járunk. Őfelsége Terror és Erebus nevet viselő hajói a kor legfejlettebb felszereléseivel vágnak neki, az Amerika felett sejteni vélt északnyugati átjáró felkutatásának. 

A könyv maga elképesztően pontos volt. Az Író minden követ megmozgatott, hogy a lehető leghitelesebb képet kapjuk az eseményekről, legalábbis amíg nyomon lehetett követni azokat. Érdemes megjegyezni, hogy az AMC tv-csatorna sorozatot is készített belőle, ami igen népszerűnek mondható.

A legénység és a tisztek tapasztalt tengeri rókák, a hajók kiváló minőségű fából és acélból épültek, felszerelés és élelem pedig évekre elegendő található a raktérben…nos elvileg…

Hőseink ugyanis csakhamar a gonoszul csikorgó jég markának ellenálhatatlan szorításába kerültek.

És ekkor kezdődtek az eltűnések. A sivár jégmező közepén, százmérföldekre a legközelebbi falvaktól is, az emberek eltűntek. Bár, ez nem teljesen igaz, néha megtaláltak egyet-egyet  vagy legalábbis részeit az adott személynek, így nyugodtak lehetünk, nem eltűntek, csak valami sejtelmes, természetfeletti lény játszadozott ez velük. Megnyugodtunk, ugye? Na, akkor folytatom.

Maga a könyv szerény 720 oldalával és atmoszferikus hangulatával egyszerre fájdalmasan nehéz és zseniális olvasmány. A cselekmény vontatott, de nem alaptalanul. Hőseink naplóin keresztül élhetjük át a matrózok és tisztek mindennapos munkáját a túlélésért, és átérezhetjük a jég közepén rostokló legénység, skorbut rágta keserű hangulatát. Folyamatos feszültség jellemezi történetünket, pedig igazán izgalmas cselekmények csak ritkán vannak, de akkor azok kirobbanó erővel hatnak!

Nem egyszerű olvasmány, de aki szereti a Thriller/Történelmi/Horror műfajokat, annak egy remek választás lehet!

/Szerző: Tavasi Ádám/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük