„(…) hátamon van a célkereszt egy ilyen beszélgetésben,(…)”

– interjú Mérész Bogival, elsőkötetes szerzővel, az A lidércek krónikája – A remény színe kék c. regény szerzőjével.

A kép Mérész Bogi tulajdona.

Domokos Dominika: Mióta foglalkozol írással?

Merész Bogi: – Talán mondhatom azt, hogy már egészen kiskorom óta. Az elején szerintem sokszor nem is tűnt fel, hogy valamilyen történetet írok, mert természetes volt, hogy a gondolataimat lefirkantom a füzeteim hátuljába. Aztán egyszer hatodik osztályban egy technika óra keretein belül megfogalmazódott a mostani regényem, talán kiinduló pontjának nevezhető ötlete, egy akkori nagyon jó barátnőm álma alapján. Így visszaolvasva az akkori jegyzeteimet rá se ismernék a most megjelent Lidércek krónikájára, de az alap motívum, hogy a kék szem valamilyen különlegességet hordoz magában, az akkor, ott azon az órán született meg. Ha jól emlékszem, akkor ez történt 2017-ben, tehát ha onnantól számoljuk, akkor hét éve foglalkozom “komolyabban” írással, de ha a megjelenést tekintjük komoly kezdésnek, akkor egy éve, amióta a kiadómmal dolgozunk a kéziraton.

D. Dominika: Mely könyvvel mész ki a könyvhétre?

Mérész Bogi:A lidércek krónikája – A remény színe kék című romantikus fantasy trilógiám első kötetével. Friss megjelenésű, még szinte ismeretlen szerzőként kicsit izgulok a fogadtatása miatt, de reménykedem, hogy nyitottak lesznek rá az olvasók és elnyeri a tetszésüket.

A kép Mérész Bogi tulajdona.

D. Dominika: Mi a történeted üzenete/tanulsága?

Mérész Bogi: – Ha nagyon bőven nekiállnék kifejteni a tanulságát az egész trilógiának, szerintem minimum két-három oldalas lenne a válaszom. Szeretném, hogy ha mindegyik szereplőmnek egyéni tanulsága lenne, akikkel utána Ti, olvasók kapcsolódni tudnátok, illetve, hogy az egyéni szálak mind egy nagy tanulsággá fonódjanak össze. Nem eget rengető még soha nem látott mondanivalót fogalmazok meg, de úgy érzem, hogy egy fontos témát öntök modernebb köntösbe, könnyedebb hangnemben. A hűség és az ehhez kapcsolódó további eszmék, amik a megmaradást szolgálják egyéni és társadalmi szinten, nekem mondhatni a szívügyem. A hűség mellé itt az első részben a remény és annak táplálása kerül középpontba. Mielőtt azt hiszitek, hogy ez egy nagyon komoly, szépirodalmi alkotás, amiről beszélek, le szeretném szögezni, hogy amit írtam az szórakoztató irodalmi mű, tehát nem elsőre fognak kiugrani ezek a mondanivalók, amiket itt felsoroltam. 

D. Dominika: Melyik karaktered a közkedvelt?

Merész Bogi: – Ez érdekes kérdés, mert nagyon megoszlanak a vélemények. Sok szereplővel dolgozok, de ha a Top 3-as listát össze kéne állítanom, akkor sorrendbe állítva Robint, Novát, majd Hectort sorolnám. Örülök, hogy a főszereplőm, Nova a közkedvencek között van, kicsit féltem a megírásakor, hogy túl sok lesz. Dante lemaradt a Top 3-ból, de ez szerintem csak annak köszönhető, hogy itt az első részben még nem volt annyira előtérbe helyezve, mivel még a Fox királyi család és az Őrzők hirtelen megoldásokat igénylő problémája került előtérbe. 

D. Dominika: Mikor és hol dedikálsz a Könyvhéten?

Mérész Bogi:

Június 14-én, 16:00-17:00 között a Vigadó téren, a 15-ös, tehát az Irodalmi Rádió standjánál. Mindenkit nagyon szívesen várok!

A kép Mérész Bogi tulajdona.

D. Dominika: Ha jössz a Könyvhét után a vitaestre, mely kérdéskör kifejtésére leszel a legkíváncsibb?

Mérész Bogi: – Sajnos nem fogok tudni rajta részt venni, de őszintén nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi fog kisülni a végére. A szerzői Vs. magán kiadás témája mindig is komoly feszültségeket generált a könyves szakmán belül akár az írók, akár az olvasók körében is. Szerintem érdekes beszélgetések tudnak belőle kialakulni. 

D. Dominika: Elöljáróba mit fűznél hozzá?

Mérész Bogi: – Én mint magán kiadásban lévő első könyves író, kicsit úgy érzem, hogy a hátamon van a célkereszt egy ilyen beszélgetésben, de őszintén reménykedem abban, hogy megtalálják majd az arany középutat a résztvevők. Szerintem ez egy fontos téma, amiről beszélnünk kell és mind a két “félnek” meg kell értenie a másik oldalát ahhoz, hogy ne egy olyan elfajult konfliktus tárgya legyen ez a téma, mint ami az elmúlt hónapokban Tiktokon is elterjedt.

Linkek:

Instagramm: https://www.instagram.com/meresz.bogi_iro?igsh=MWUzaHJ6cG1mNmplcg==https://

 Tiktok:

www.tiktok.com/@meresz_bogi_writer?_t=8n1jQKKqP2X&_r=1 

/Szerkesztette: Domokos Dominika/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük