Mintha már olvastam volna valahol…

– közhelyek az irodalomban?

Hercegnőket mentő hősök fehér lovon, akik sárkányokkal dacolnak, és a lány mellé a fél királyság is a jutalmuk. Talán az egyik legrégebbi, azóta már sokszor emlegetett és feldolgozott történet. 

Napjainkra már több, olyan rétegséma forog könyvről könyvre, amire már ösztönösen felkapjuk a fejünket azt gondolva, hogy “Mintha már olvastam volna ezt valahol!”.

  1. Árva főhős

Az a karakter, akinek a szülei akár már azelőtt meghaltak, hogy meszületett volna (na jó, ennyire nem drasztikus a helyzet), de fontos tényező a hányattatott gyermekkor ennek a szereplőnek az életében. Legtöbb esetben túllép ezen az érzelmi korláton, és karakterfejlődése beérik a történet végére. 

  1. Gonosz, csak úgy 

A tipikus, gonosz antihős, akinek nincs konkrét motivációja a tetteire. Kegyetlenkedéseinek indíttatása kevés esetben lát napvilágot, ha azonban mégis megmutatkozik, azt legtöbbször a főhősnek vázolja fel akkor, amikor már fogságba ejtette. 

  1. Egy mester mind fölött

Egy titokzatos, nagy tudású, ködös múltú mester, aki felkarolja az ifjú főhőst, és megtanítja  képességeinek/erejének minden fortélyát. Szigora mögött színtiszta jószándék lapul, kevés dolgot tudunk meg róla, de keze alatt általában kompetens főhősök születnek. 

  1. Fekete – fehér karakterek

Egyértelműen sarkosított szereplők, akik vagy “csak jó”, vagy “csak rossz” karakterjegyekkel bírnak. Még a történet gonosz szereplőinek is vannak rejtett, jóra hajló tulajdonságai, és a legjobb embernek gondolt szereplő is rejtegethet sötét gondolatokat. 

  1. A rosszfiú megjavul, a “jó kislány” megmutatja a másik oldalát

Az iskola vagányának gondolt srác egy jó tanuló lány hatására levetkőzi (khm) eddigi kriminális tulajdonságait és hanyag világnézetét azért, mert lány szerelme a legjobb hatással van rá. Ugyanez fordított esetben, amikor a “jó kislány” lesz az, aki egyik nap még szorgalmasan írja a matekházit, másnap pedig már bőrkabátban falja a kilométereket a lopott motoron. 

  1. Veszélyben a Föld 

Habár ez lehetne egy klímaváltozásra felhívó plakát is, ez a klisé főleg arra épül, hogy az átlagos, emberi világ nem tudja meginni nyugodtan a reggeli kávéját, mert egyik nap vagy sárkányok, gonosz űrlények, vagy egy másik dimenzió tündér katonái igyekeznek leigázni őket.

  1. Ellenségből szerelem 

A főhős, miután ráébred a képességeire, a fentebb említett és sokat tortúráztatott emberi világ megsegítésére siet. A történet közepén pedig beleszeret abba, akitől meg kéne védenie a világot. Azonban, ha kitekintünk a fantasy világon túlra, ez a rétegséma beépíthető egy átlagos, iskolások között zajló tini románcot feldolgozó történetbe is, ahol a menő srác egy idő után már nem azzal tölti a mindennapjait, hogy a “jó tanuló és szürke kisegér” karaktert képviselő lányt bosszantsa. 

Bárhogy  is legyen, alig van már új téma nap alatt, de annyi biztos, hogy minden klisé téma érdekesebbé tehető, ha kellő kreativitással és a saját, megismételhetetlen stílusunkkal nyúlunk hozzá.

/Szerző: Filotás Karina (FISZ Tag)/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük