• Egy kis fanfiction pszichológia

    Kétségtelenül reneszánszukat élik a fanfiction írások, főként romantikus, erotikus témákban. Meglepő módon az írói eszközök gyakorlásán és a stílus finomításán túl pszichológiai előnyökkel is járhat a fanfiction írás (Risch, 2022). Trauma átélése után klinikailag bizonyíthatóan segíti a gyógyulást az expresszív írás, azaz amikor különösebb gondolkodás nélkül leírjuk, ami foglalkoztat minket, például napló vagy éppen fanfiction…

  • Tündért láttak Budapesten?

    „(…) Basa Katalin tündérei alattomosak, gonoszok és ádáz lények, (…)” Egy világ omlott bennem össze, na jó, ha az nem is, de közel annyira sújtott le, hogy Basa Katalin tündérei az A névtelen királynő-ben alattomosak, gonoszok és ádáz lények, minthogy az őzike és a szarvas nem egy és ugyanazon állatfaj nő- és hímneműje. Sad story.…

  • Bármi áron

    Krisszhez egész reggel nem lehetett hozzászólni. Feszültségét tapintani lehetett, olyannyira, hogy még az apja sem tett csípős megjegyzést szokásához híven, mikor hajnalban a konyhában összetalálkoztak. A fiú köszönés nélkül ment el otthonról. A villamoson maga elé meredve ült, ami árnyékot vetett a szemére így az még sötétebbnek tűnt. Megtömött sporttáskája mellette pihent az ülésen és…

  • „A kormány tilalmat vezetne be a könyvek árkedvezményére”

    – nem lesz táplálva a fantasy világban élő démonokba, tündérekbe való beleszerelmesedése a könyvmolyoknak?

    A kép a szukits.hu tulajdona (Legjobb erotikus fantasy könyvek témájában.)

    Nem lesz olyan akció, hogy “kettőt fizet, a harmadik ajándék”? Ha az árkedvezményt érintő törvény életbe lép abban a formátumban, ahogy március végén találkozhattunk vele sokan, jóval kisebb eséllyel lesz táplálva a fantasy világban élő démonokba, tündérekbe való beleszerelmesedés a könyvmolyoknak.

    Nadeakkorkomolyanis.

    
    
    
    
    
    A kép a memesgenerator tulajdona.

    Van, akit a fogcsikorgatástól rázza ki a hideg, egyeseket pedig az a gondolatmenet, amiben megfogalmazódik az árkedvezményről szóló törvényjavaslat. Amennyire nyomon követem az eseményeket, nem érkezett arról hír, hogy a törvényjavaslatot elfogadták és még mélyebbre nyúlnak az olvasók pénztárcájába – avagy sem. Mert nézhetjük így is. Teszem hozzá, hogyha tetszik egy könyv, nem vagyok rest kifizetni a könyvnek megbecsült árát.

    A következmények hosszú távon marnak abba a testbe – amit nevezzünk most könyvpiacnak-, ami eleve több sebből vérzik. Motoszkál bennem a kérdés, hogy derékba vágja-e ez a magyar könyvpiac jövőjét? Az akciók által bevonzott impulzus vásárlókat elfújja a szél, mert hazudunk magunknak is, ha azt állítjuk, az akciók nem kedvcsinálóak. Nyilván azok. 🫠

    A törvényjavaslattal kapcsolatos észrevételeket március 30.-ig várták. Izzad a tenyér, körmét rágja a könyvmoly, hova fajul mindez, meddig csorbulnak az irodalmat ápolók és kedvelők határai? Minden érintettet érdekelnek a valódi okok, meg szeretnék érteni a helyzetet. Kinek az érdekeit szolgálják, merre van az előre?

    A hvg.hu-n olvasott cikkben így fogalmaztak:

    “A törvény tehát a kiadókra és az első magyarországi forgalomba hozókra vonatkozik, és magába foglalja a három nyomdai ív terjedelmet meghaladó, ISBN számmal ellátott, nem periodikusan megjelenő, nyomdatechnikai eljárással sokszorosított, papíralapú és szabad szemmel olvasható szöveget, illetve illusztrációt tartalmazó kiadványokat.”

    Jó hír, hogy tankönyvekre és szakképzési könyvekre mindez nem vonatkozik . Hálaég, hisz amúgy is a négyjegyű függvénytáblázat miatt szerették meg sokan az olvasást!

    Ha azt gondolnánk, vannak kiskapuk, akkor igen is, meg nem is. A könyvkiadók (csupán) a könyv megjelenésétől számított harminc napon belül még értékesítheti az adott könyvet az általuk meghatározott árhoz képest kedvezményesebb áron, azt követően már nem. Tehát jut is, marad is. A kicsinek is kell tudni örülni.

    A témával kapcsolatban megkérdeztem É. Tóth Juditot is, aki a következőt nyilatkozta:

    Hatalmas nagy kérdőjel. Úgy is lehet rá tekinteni, hogy mindez az újdonságok védelméről szól. Főleg a kiskiadók nagy értékesítési láncban történő könyveladásait, illetve ha valaki magánkiadásban próbálja a Lírán vagy a Librin keresztül értékesíteni a könyveit. Másképp lehet értelmezni ezt a törvényt abban az esetben, hogy ha mondjuk a Fumax Kiadó új megjelenéseiről beszélünk, mert például ott sem lehet majd érvényesíteni a kedvezményt. Ami azért problémás, mert sok könyv az ünnepi könyvhétre jelenik meg. Ott meg alapvetően a 20-25 %os kedvezmények szokták garantálni, hogy többen vásárolnak egy adott könyvből.

    A kép É. Tóth Judit tulajdona.

    A beszélgetés további részében még hozzátette, hogy érzékelhető, hogy sokkal kevesebben és jóval megfontoltabban vásárolnak könyvet. Alapvetően nem egy olvasóknak, vásárlóknak kedvező törvény. Az új megjelenéseket éri nyomon legfőképp az a veszély, hogy még kisebb potenciális közönséghez fognak tudni elérni.

    Ismét egy ördögi kör üti fel a fejét.

    /Szerző: Domokos Dominika/

Ismerj meg minket

(uncsi, tinder bios módon)

Domokos Dominika (NIKA)

POLCRAFEL Alapító

Makkai Roland (A/R)

Írókör Vezető

Filotás Karina

Írókör Vezető

Szegedi Bence (SZEGA)

POLCRAFEL Média Vezető

Besenyei Lili (LUNA)

POLCRAFEL Média Asszisztens

Hári Katalin Bettina

POLCRAFEL Moderátor

polcrafel

az élménnyel!

olvass, írj, gyarapodj!

A SZENDVICS

nyers.

KERESŐ

Proudly powered by WordPress