Tündért láttak Budapesten?

„(…) Basa Katalin tündérei alattomosak, gonoszok és ádáz lények, (…)”

Egy világ omlott bennem össze, na jó, ha az nem is, de közel annyira sújtott le, hogy Basa Katalin tündérei az A névtelen királynő-ben alattomosak, gonoszok és ádáz lények, minthogy az őzike és a szarvas nem egy és ugyanazon állatfaj nő- és hímneműje.

Sad story.

A kép a POLCRAFEL tuajdona.

Basa Katalin azaz író az általam eddig fogyasztott magyar könyvpiacon, aki sajátosan és emlékezetesen űzi a függővég mesterségét. A várható heppienden csavarint egyet, hogy még inkább szoruljon a hurok, a történet pedig elér egy pontot, ahol a való életet és A névtelen királynő atmoszféráját szinte egy hajszál választja el egymástól. Ezt tudjuk érezni, ezt hagyja érezni. És ez valahol varázslatos. Azontúl, hogy az urban fantasy zaánerében süllyedünk ely még edukál is a szerző. Hiedelmek, mondák, babonák és a mahyar mitológia veleje.

Háromszázharminc oldalon keresztül elhisszük, hogy Tündér Ilona valóban a Gellért-hegy gyomrában évődik, sorvad és bosszút sző, hogy Miklós valóban Lona életére tör vagy mégsem? Aztán mégis? Vagy az csak egy álom, egy félrehallott beszélgetés? Ki tudja. Akit megkedvelünk, az meghal, nabumm. Ráadásul olyan váratlanul, hogy időnk sem jut gyászolni vagy könnyet morzsolni. Az Argilusok világából egy szempillantás alatt az emberi világban találjuk magunkat, valós problémákkal, zátonyra futó kapcsolattal, önfeláldozással és ámokfutó, eszelős exszel, aki rúgkapálva is ragaszkodik. Csak az infláció, pár nüansznyi törvénymódosítás és magas tejföl árak hiányoznak.

A kép a POLCRAFEL tulajdona.

Habár olykor a nyelvezet nyakatekert és nem feltétlen a mai nyelvezetre húzható rá (számomra), a karakterek szerethetőek és ez ellensúlyoz.

Ja és ami fontos, először érte el nálam könyv, hogy a borzongás a gerincemen táncoljon.

Na és hogy mi lesz Lonkával, aki egyensúlyoz a két világ között? Nem tudni. Az fix, hogy belehasad a szíve abba, hogy Miklóst szereti, úgy hogy Miklós szerelme kételyes, a királynő holléte meg kérdőjeles, visszatérte kiszámíthatatlan és várjuk a folytatást. Tűkön ülve. Faggassuk a szerzőt a folytatásról?

/Szerző: Domokos Dominika/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük