Egy kis fanfiction pszichológia

Kétségtelenül reneszánszukat élik a fanfiction írások, főként romantikus, erotikus témákban.

Meglepő módon az írói eszközök gyakorlásán és a stílus finomításán túl pszichológiai előnyökkel is járhat a fanfiction írás (Risch, 2022). Trauma átélése után klinikailag bizonyíthatóan segíti a gyógyulást az expresszív írás, azaz amikor különösebb gondolkodás nélkül leírjuk, ami foglalkoztat minket, például napló vagy éppen fanfiction formájában.

A kép a POLCRAFEL tulajdona.

A bonyolultabb kapcsolati hálók megalkotása problémamegoldó és empátiás készségünket is fejleszti. Nem utolsó sorban a fanfiction írás lehetőséget ad a valahova tartozás iránti igényünk kielégítésére is: értékes

kapcsolatok és támogatói közösség táptalaja is tud lenni.

Az írói oldal előnyei után tekintsük át, milyen lélektani motiváció lehet az olvasók rajongása mögött. A fanfictionök és a sötét romantikus, dark romance regények olvasótábora átfedést mutat. Fiatal, főként női olvasóként egészen izgalmas világ tárul elénk kedvenc karaktereink, médiaszereplőink továbbgondolt képzeletbeli kalandjairól (Rocca, 2024). Pozitív vagy negatív példaként is tovább dolgozik az olvasmányélmény kapcsolatainkra vonatkozó elvárásaink megalkotásában. Kiváló terep a biztonságos kísérletezésre is, paraszociális kapcsolat formájában, azaz ha csak eljátszunk a gondolattal, milyen lehet kedvenc szereplőnk partnerének lenni.

A fenti előnyök mellett azonban óva inteném mind az írót, mind az olvasót a túlzott  fanfiction és dark romance fogyasztástól, illetve biztatnám a kritikai szemléletre. A sok műben megénekelt mérgező kapcsolati dinamika ugyan izgalmas olvasmány, de igyekeznünk kell segítségével felismerni a toxikus mintázatokat.

Az illusztráció @megszolalas.ig_ tulajdona.

Ezekre ellenpéldaként tekintve könnyebben kereshetjük a valódi életben az egészséges, építő párkapcsolatokat és partnereket.

Hivatkozásjegyzék:

Risch, J. (2022) Not Just Lustful Literature: Self-liberation Through Fanfiction. Fordham University Journal of Rhetoric and Composition. Letöltve: 2024. április 29.

Rocca, N. (2024) What is Love? (Baby Don’t Hurt Me): Exploring Young Women’s Perception of Love and Relationships in Relation to 21st Century Fanfiction. Sociology Between the Gaps: Forgotten and Neglected Topics 9 (1), 5, 2024

/Szerző: Fódi Petra (@pszicholvaso)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük